Nyttan av ett EU-projekt man inte ens visste om


Krönika publicerad i Norran den 8 september 2016

Vid en stor konferens i Trondheim fick jag en redovisning av ett EU-projekt där våra norska vänner hade varit delaktiga och ställt frågan; Hur ska man agera när staden står inför en stor förändring?

Det var ett av de råd som jag snappade upp från ett EU-projekt med temat ?omställning av en stad?.

2005 kom försvarsbeslutet som innebar att Östersund skulle tappa 1 400 statliga jobb.

Staden hade lärt sig att leva i symbios med försvarsmakten. Övningsområden och regementen fanns nära centrum. Varje år kom tusentals nya rekryter från hela Sverige. Officerarna hade präglat Östersunds föreningsliv och sociala liv i mer än 100 år. Många underleverantörer levde på de beställningar de fick från försvaret.

Helt plötsligt skulle allt försvinna.

Staden skulle tappa tusentals jobb.

Krisen var ett faktum.

Vad skulle vi göra?

Frågan om ersättningsjobb från staten var den viktigaste konkreta politiska frågan. Jag visste att den dåvarande regeringen skulle göra allt för att se till att det fanns ersättningsjobb, jag litade på Ulrika Messing som politiskt ansvarig.

Men vi var också tvungna att göra vår egen läxa: att beskriva de strategiska utmaningarna och hur vi skulle vända ?östersundarnas? oro till en positiv energi framåt.

Vid en stor konferens i Trondheim det året fick jag en redovisning av ett EU-projekt där våra norska vänner hade varit delaktiga och ställt frågorna; Hur ska man agera när staden står inför en stor förändring? Hur klarar ett samhälle av att ställa om till en annan verklighet än den men levt med under många år?

Temat i det EU-projekt som Trondheims kommunledning berättade om passade mig perfekt.

  • Vad kunde vi lära inför Östersunds omställning?
  • Se möjligheterna i förändringen.
  • Mobilisera näringsliv och föreningar i omställningsarbetet.
  • Ta nya grepp i samhällsplaneringen.
  • Ingjuta optimism och framtidstro hos medborgarna.
  • Överraska, gör något oväntat.

Detta var en del av deras erfarenheter och vi gick ut hårt redan från början.

Dagen efter försvarsbeslutet tog kommunstyrelsen beslut om ett särskilt omställningskansli, vi ordnade stora mobiliseringsmöten där samarbetet mellan kommun, region, näringsliv och föreningsliv var temat, kommunen skrev oväntade avtal med företrädare för näringslivet om plan- och markfrågor.

När sedan regeringen levererade i form av nya jobb på myndigheter som lokaliserades till Östersund och ledande personer inom näringsliv, idrottsrörelsen, kulturföreningar, universitetet och regionen klev ombord för en framtidsresa ? då förstärktes optimismen och krisen vändes till framgång.

Storyn är inte unik. Många städer runt om i världen har varit med om samma sak. Den hotande katastrofen vänds till möjligheter, utveckling och framtidstro.

Det är människorna som utgör kraften och energin i förändringen och utvecklingen. Men det gäller också att kolla runt för att se hur andra har gjort och låta sig inspireras ? och förakta inte resultatet av EU-projekt, även om du själv inte varit med.

Jens Nilsson (S)
Europaparlamentariker och tidigare kommunstyrelsens ordförande i Östersund

facebook Twitter Email